Direktlänk till inlägg 20 maj 2013

Skogsmänniska

Av Lovisa Adolfsson - 20 maj 2013 22:00

Har vart i Borneo de senaste dagarna!

Borneo är den tredje största ön i världen och hör till Malaysia, Indonesien och Brunei. Cirka 73% av ytan är indonesiskt territorium. De malaysiska delstaterna Sarawak och  Sabah som finns i norr utgör 26% av ytan. Delen som hör till Brunei ligger på norra kusten mellan de malaysiska delstaterna och omfattar ynka 1% av ytan. Invånarna består av drygt 30 olika folkgrupper. Majorieteten av befolkningen är muslimer. Mångfalden av folkslag, kulturer och språk är en följd av immigration från andra delar av Asien under hundratals år.

Större delen av ön är täckt av regnskog. Regnskogen hotas av avverkning och det har blivit ett av Borneos största miljöproblem. Den största anledningen för avverkningen är att göra plats för palmoljeodlingar. På ön kan man hitta den utrotningshotade Orangutangen som bara finns på Borneo, Sumatra, Indonesien och Malaysia. Avverkinignen är ett problem för djuren som bor där, utan regnskogen har de varken hem eller mat så att de kan överleva. 

Borneo är den mest exotiska plats jag besökt i Asien. Det finns så många djurarter man aldrig sett tidigare och naturen är riktigt vacker. 

 

I Sabah åkte vi på båt i ett mangroverträsk, ett utmärkt sett att komma riktigt nära naturen. Under solnedgången hade vi turen att se en familj Näsapor sitta och äta i grenverket. När det börjar skymma drar sig nämligen Näsaporna till träden som hänger ut över vattnet för att kunna kasta sig ner i vattnet om till exempel en Kobra eller en Trädleopard skulle anfalla, näsaporna är duktiga simmare. Namnet har de fått efter hannarnas stora näsor, honorna och ungarna har små och trubbiga näsor. Arten är utrotningshotad och finns bara på Borneo.

 



När det blivit mörkt lyste vår båtchaufför med en ficklampa runt i vattnet, vi letade nämligen efter saltvattenkrokodiler. Ibland misstog man sig se ögon i mörkret fast det bara var eldflugor.


I Sarawak i Kuching mötte vi några volontärarbetare som tog hand om djur som räddats från att smugglas vidare ut ur landet för tjuvhandel. Bl a Orangutanger, Malaysiska solbjörnar, Gibbonapor, Näshornsfåglar och sköldpaddor samt flera andra utrotningshotade arter som är vanliga på tjuvmarknaden.


 

Orangutang betyder skogsmänniska på malaysiska.

De misstänkte att en av orangutangungarna de tog hand om var sjuk så vi tog några tester vi ska undersöka på universitetet. Unviersitetet sammarbetar med volontärarbetarna för att ha åtkomst till djuren och för att kunna komma fram till och hjälpa till med att finna lösningar så djuren får det bättre. Sammarbetet är även bra för oss så att vi får chansen till forskning.

 

Orangutangerna delar med sig av sin mat till några Makaker.

 

Inne i regnskogarna har man på endel ställen byggt hängbroar ca 30-40 meter uppe i luften så man fåren chans att se växt och djurlivet som finns i träden på nära håll.

 

 

Drygt 2500 olika orkidéarter finns här och växer högt upp på trädens stammar i djungeln för att kunna få så mycket sol som möjligt. Världens största blomma - parasiten Rafflesia som bara blommar på rötter och stammar och kan bli upp till 1 meter i diameter - finns också här. Den är oerhört svår att hitta och det var inte säsong för den nu. Under 9 månader består den av en enda brun knopp för att sedan blomma i sju dagar innan den dör. Under tiden att den blommar luktar den skunk för att locka till sig småkryp för att äta, lukten kan kännas på flera kilometers avstånd! På bilden ser man en Rafflesia, men den är inte riktig.



 


Selingan Island är en liten ö som hör till Borneo dit sköldpaddor kommer för att lägga sina ägg.

 

Det är möjligt för turister att ta sig dit för att bevittna detta eftersom människor börjat skydda äggen från rovdjur och andra faror så att sköldpaddorna ska klara sig.Det kostar självklart pengar och det är inte 100% chans att man ens får se några sköldpaddor. Man sitter och väntar under natten för att se om någon sköldpadda kommer för att lägga ägg eller om någtra kläcks. Vi hade tur för vi fick se båda sakerna! Sköldpaddsungarna var inte större än 5 cm. Man fick inte fota med blixt så ljuset på bilden är från en ficklampa. Första kravlade de åt helt fel håll, men sedan hittade alla ner till vattnet.

     


Borneo är en ö perfekt för wildlife-människor som vill uppleva en exotisk natur. Man kan snorkla, klättra i berg och vandra i djungeln. Djurlivet är värt att uppleva på både land och i vattnet. Det är också en utmärkt turistdestination för att sola och ta det lungt, men samtidigt uppleva nya främmande saker.

 




 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lovisa Adolfsson - 30 maj 2013 20:15

Min tid i Kina lider mot sitt slut och jag ska flytta hem till Sverige. En känsla av vemod jag inte trott skulle komma har faktiskt krupit sig på. Jag hade gärna stannat lite längre för att jobba och resa runt lite till andra delar av Kina för att se...

Av Lovisa Adolfsson - 27 maj 2013 16:15

Den kinesiska civilisationen uppstod ca 6000 år f.kr men ett enat land blev det ca 221 f.kr då kejsar Quin Shi Huangdi vann det krig som härjat mellan staterna i området under många år. Detta var i början av Qindynastin och kejsaren genomförde en rad...

Av Lovisa Adolfsson - 21 maj 2013 22:15

Kina har precis som Sverige nio års skolplikt. Trots det finns det flera miljoner barn som inte får den utbildning de har rätt till. De bästa skolorna finns i de större städerna. De människor som bott på landet men sedan flyttat till Beijing för at...

Av Lovisa Adolfsson - 14 maj 2013 11:20

Idag besökte jag kinesiska muren och himmelskafridenstorg. Ett måste om man befinner sig i Beijing. Kinesiska muren är ca 6400 kilometer lång. Den byggdes i slutet av 1300-talet till 1600-talet. Dess huvudsyfte var att skydda Kina från folkstammar ...

Av Lovisa Adolfsson - 9 maj 2013 13:08

Kina är ett land, som för omvärlden, aldrig varit känt för jämställdhet mellan kvinnor och män. Enligt vissa undersökningar saknas 38 miljoner kvinnor i Kina. Alltså är det 38 miljoner fler män än kvinnor. Detta beror på enbarnslagen och att flickbar...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2013
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards