Direktlänk till inlägg 27 maj 2013

Kina från kejsardynastin till stormakt

Av Lovisa Adolfsson - 27 maj 2013 16:15

Den kinesiska civilisationen uppstod ca 6000 år f.kr men ett enat land blev det ca 221 f.kr då kejsar Quin Shi Huangdi vann det krig som härjat mellan staterna i området under många år. Detta var i början av Qindynastin och kejsaren genomförde en rad förbättringar och standardiseringar. Försvarsmuren mot norr förlängdes och vägar byggdes ut. Dessutom gjordes Kinas skriftspråk, måttenheter och mynt enhetliga så att de kunde användas över hela riket.


Qin Shi Huangdi dog och begravdes år 210 f.kr tillsammans med den numera välkända Terrakottaarmén i den nuvarande Shaanxi-provinsen. Armén består av ca 8000 lersoldater i naturlig storlek som vaktar hans grav.

I 4000 år har sedan olika kejsare haft makten och dynastierna har avlöst varandra och de har varit en av de mest avancerade civilisationerna i världen. B la så uppfanns krutet, pappret, magnetkompassen och boktryckarkonsten under den här tiden.

Qing blev den sista kejsaren och avsattes i sxinhairevolutionen 1912 då Republiken Kina bildas och en orolig tid i Kinas historia inleds.


För 30 år sedan räknades Kina till ett av utvecklingsländerna. Idag är det världens näst största ekonomi och en stormakt som ingen kan bortse ifrån. Det är världshistoriens snabbaste övergång från fattigdom till välstånd och överflöd.


Under första världskriget deltog Kina på ententens sida, (ententen leddes av Storbritannien, Frankrike och Ryssland) och ville att de fördrag, "de ojämlika fördragen" skulle förändras till Kinas fördel efter kriget. 

De ojämlika fördragen var avtal undertecknade under 1800-talet och som gjorde att utländska länder hade tillgång till viktiga hamnar i Kina, att Ryssland fått mycket gränsmark och många andra försämrade rättigheter. Men de ändrades inte. Många politiskt aktiva vände sig då emot västerländska ideal och det uppstod också en studentrörelse, fjärde maj-rörelsen som fick starka marxistiska åsikter.


Kinas Kommunistiska parti (KKP), bildas i juni 1920 när marxisten Chen Duxiu utses till kommunistpartiets första generalsekreterare. Men de får kämpa hårt mot Guomindag, det nationalistiska partiet och dess ledare Chiiang Kai-Shek, inte förrän 1 oktober, idag Kinas nationaldag, 1949 bildas Folkrepubliken Kina och led av Mao Zeedong och kommunistpartiet, Gongchandan.

Nu kunde Kina börja utmana Sovjetrepubliken som kommunismens ideologiska stormakt.


Många miljoner människor har dött under Maos diktator-styre, bl a i kulturrevolutionen och under "det stora språnget". Det senare var ett försök att förbättra Kinas ekonomi och industri genom en rad förändringar. Folket skulle tillverka egen stål med egna masugnar, risplantor skulle planteras extra tätt med mera. På landsbygden organiserades människor i små folkkommuner som skulle vara självförsörjande. Kvantitet blev viktigare än kvalitet och arbetskraften skulle utnyttjas maximalt. Men dessa försök misslyckades katastrofalt, svält och ekonomiskt sammanbrott blev resultatet. Så mycket som mellan 20-43 miljoner människor tros ha svultit ihjäl eller dött av undernäring under de här åren innan projektet lades ned. Detta är bara ett av alla de misslyckade projekt Mao och hans folk drog igång.


Mao Zedong var och är en av världens största diktatorer och mellan 40-70 miljoner Kineser beräknas ha dött på grund av honom. Han styrde sitt land med järnhand och slog brutalt ner minsta motstånd, och gjorde sig själv genom masspropaganda, till folkets hjälte.

Efter hans död 1976 balsamerades kroppen och ligger i ett mausoleum på det stora torget vid Himmelska friden port.


I 60 år har kommunistpartiet haft makten i Kina. Kommunism kan i teorin tolkas som en rättvis politisk ideologi, där alla ska bli lika behandlade. Så är inte fallet i Kina och de har (med alla andra kommunistiskt styrda länder) visat att kommunismen inte fungerar bra i praktiken. Kommunistpartiet i Kina fokuserar bara på vad som är bra för folket i viss mån, och landet överlag. Individen tappas bort och förblir oviktig. Det är också individen som straffas. Man tror också att kommunism inte lämnar någon utanför eller behandlar någon illa men trots det att Kina är den näst största ekonomin i världen så finns fortfarande de människor som är fattigare än vissa i Sverige är där riktig fattigdom inte ens existerar. Det om något måste visa att politikerna i Kina misslyckats med det man vill genomföra med kommunism.

De med lägst rang, bönderna, blir straffade. Kommunerna äger all deras mark och ger dem dåligt betalt, sedan säljer de marken dyrt och bönderna förlorar sina jobb för att sedan tvingas flytta. Man får inte äga mark själv i Kina.

Många ungdomar i Kina tycker illa om Kinas politik och de som bestämmer. De har börjat protestera för demokrati och frihet. Mest i det tysta eftersom att det är olagligt att protestera i Kina, även att prata om vissa saker är inte tillåtet. Kina är en diktatur eftersom att individen inte har någon frihet och inget att säga till om, man får inte uttala sig om vad man vill, då riskerar man fängelse. Här får staten censurera hur de vill och bestämmer t o m vad folket får prata om.


Kina har flera gånger vart i toppen när det gäller att straffa människor med döden och att fängsla människor för att de uttalar sig om vad de vill. De har även varit ett av de länder som haft flest fängslade journalister i världen. Anledningen till att det är olagligt att demonstrera och all censur är att makten vill hålla folket med järnhand. Staten vill inte bli kritiserade så alla som kritiserar blir straffade, resten av folket blir rädda och upprepar inte samma beteende.

Vissa av de gamla kineserna tycker om Mao Zedong, vad han gjorde med landet och med sin kommunism. Vilket inte är så svårt att förstå om man tänker efter. Mao gav dem ett hopp och lovade att folket skulle få det bättre, speciellt bönderna, man kände någon sorts gemenskap med makten och att man inte längre var ignorerad av samhället. Kommunistpartiet skulle vara folkets parti och den första jordreformen gav ca 300 bönder tillgång till mark. Mao ville ha mindre klasskillnader med honom själv i toppen av Kina. Han skulle bli beundrad och omtyckt och alla som inte höll med honom, var intellektuella eller som utgjorde ett hot för honom och kritiserade de förmånerna KKP's ledare hade, dödades med hjälp av Mao's korrigeringsgrupp han satte ihop som hade som uppgift att likrikta all kultur i Kina.


En lång rad mänskliga rättigheter står inskrivna i Kinas grundlag som t ex yttrandefrihet, rätten att demonstrera, trosfrihet och pressfrihet samtidigt som det är förbjudet att ''sabotera det socialistiska systemet'' vilket mer känns som ett sätt att komma förbi människors frihet men samtidigt tysta några av alla regimkritiker. 

Många människor och föreningar engagerar sig för ett friare Kina men jag tror att västvärlden har ett alldeles för stort beroende av Kinas ekonomi och kapitalismen tycks alltid gå före mänskliga rättigheter, inte bara i Kina. Jag kan inte tro att de flesta av Kinas invånare skulle vara nöjda med enpartivälde, censur och politiska fängslanden, men stora företagare runt om i världen rättfärdigar sitt samarbete med landet, med att Kineserna själva hellre vill ha tillväxt än demokrati! Eller med att, de har aldrig haft demokrati därför kan de inte sakna det! Det första uttalandet måste vara något de tar till för att döva sitt eget samvete skulle jag tro, det andra är bara så dumt att man tappar hakan. Så varför finns det demokrati i andra länder som förvisso haft diktator-lika statsmän? 

Ja, att förändra Kina kommer inte att bli lätt, men jag har ändå en positiv känsla inför framtiden. De äldre, många av dem är gamla Mao-dyrkare, försvinner och den nya yngre generationen kommer kämpa ännu hårdare för en förändring, och förhoppningsvis har världens ledare förstått att de måste hjälpa till.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lovisa Adolfsson - 30 maj 2013 20:15

Min tid i Kina lider mot sitt slut och jag ska flytta hem till Sverige. En känsla av vemod jag inte trott skulle komma har faktiskt krupit sig på. Jag hade gärna stannat lite längre för att jobba och resa runt lite till andra delar av Kina för att se...

Av Lovisa Adolfsson - 21 maj 2013 22:15

Kina har precis som Sverige nio års skolplikt. Trots det finns det flera miljoner barn som inte får den utbildning de har rätt till. De bästa skolorna finns i de större städerna. De människor som bott på landet men sedan flyttat till Beijing för at...

Av Lovisa Adolfsson - 20 maj 2013 22:00

Har vart i Borneo de senaste dagarna! Borneo är den tredje största ön i världen och hör till Malaysia, Indonesien och Brunei. Cirka 73% av ytan är indonesiskt territorium. De malaysiska delstaterna Sarawak och  Sabah som finns i norr utgör 26% av y...

Av Lovisa Adolfsson - 14 maj 2013 11:20

Idag besökte jag kinesiska muren och himmelskafridenstorg. Ett måste om man befinner sig i Beijing. Kinesiska muren är ca 6400 kilometer lång. Den byggdes i slutet av 1300-talet till 1600-talet. Dess huvudsyfte var att skydda Kina från folkstammar ...

Av Lovisa Adolfsson - 9 maj 2013 13:08

Kina är ett land, som för omvärlden, aldrig varit känt för jämställdhet mellan kvinnor och män. Enligt vissa undersökningar saknas 38 miljoner kvinnor i Kina. Alltså är det 38 miljoner fler män än kvinnor. Detta beror på enbarnslagen och att flickbar...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2013
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards